Австрийският външен министър Александър Шаленберг поиска да вдигнем ветото срещу Скопие,

...
Австрийският външен министър Александър Шаленберг поиска да вдигнем ветото срещу Скопие,
Коментари Харесай

Австрия също поиска да вдигнем ветото срещу Скопие до юни |

Австрийският външен министър Александър Шаленберг изиска да вдигнем ветото против Скопие, а договарянията за участие в Европейски Съюз на Албания и Северна Македония да стартират до юни.

" Mоята позиция е доста ясна и Австрия би желала договарянията с Албания и Северна Македония да стартират през юни. Разбира се, ние осъзнаваме, че има доста чувствителни точки в двустранните връзки ", каза Шаленберг, представен от Българска национална телевизия.

По време на работната среща сред външните министри на България и Австрия той добави, че Австрия прави оценка напъните на българската страна, само че е нужна политическа воля за постигането на бързи резултати в преговорния развой.

" Разбира се, ние осъзнаваме, че има доста чувствителни точки и въпроси в двустранните връзки, които би трябвало да бъдат изяснени ", сподели още той.

Теодора Генчовска отговори на изявлението протоколно. " Очакваме от Скопие съответни дейности и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на Договора от 2017г., както и гарантиране правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание ", съобщи тя, представена от БГНЕС.

Генчовска добави, че напредъкът по пътя към участието непроменяемо е обвързван с правилото на лични заслуги.

" През последните месеци всички знаете, че България постави обилни старания за поощряване на позитивния климат в двустранните връзки с Република Северна Македония, в това число посредством иницииране на формати за засилено развиване на секторните политики. Ще продължим работата по създаване на същински добросъседски връзки с Република Северна Македония. Същите са вероятни обаче само с общи старания. Очакваме от Скопие съответни дейности и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на Договора от 2017 година както и гарантиране правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР